Guide til vask af håndklæder. Når du skal vaske dine håndklæder, er der flere hensyn at tage. Er håndklæderne nye eller af ældre dato? Har du hvide håndklæder eller farvede? Her finder du svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med vask af håndklæder.

Vask af nye håndklæder

Før du tager dine nye håndklæder i brug anbefaler finehome, at lægge dem i bløde i koldt vand i 24 timer. Det sikrer:

  • At bomuldsfibrene åbner sig 
  • Det skaber en bedre sugeevne 
  • Det fjerne eventuelle rester af overskudsfarve
Vask af håndklæder. Hvide økologiske håndklæder fra finehome
Vask af hvide håndklæder

Vask af hvide håndklæder

Hvis du vil bevare dine hvide håndklæder hvide, skal du bruge vaskepulver til hvidt tøj.

Flydende vaskemidler indeholder ikke blegemidler, som vaskepulver til hvid vaske gør og derfor forbliver tøjet ikke hvidt. Det er vigtigt, at du sorterer dit tøj, så hvidt vaskes med hvidt eller med lyse farver. Da håndklæder er produceret af naturfibre optager de meget nemt farvestoffer og du får en kedelig afsmitning fra tøj i andre farver, hvis du ikke sorterer dit vasketøj.

Er skaden sket, og er de hvide håndklæder blevet grå på grund af kalk, kan de blive hvide igen. Brug en lille smule citronsyrepulver eller eddike istedet for vaskepulver og vask dem i vaskemaskinen. Er håndklæderne meget misfarvede kan du lægge dem i blød i en balje med 10 liter vand tilsat 2 dl klorin blegemiddel i 2 timer. Vask derefter i vaskemaskinen.

Hvide økologiske håndklæder fra finehome
Hvide håndklæder udstråler renhed

Hvilken temperatur skal håndklæder vaskes ved?

Hvor mange grader skal håndklæder vaskes på? Hvis du vil skåne dine nye håndklæder starter du med at vaske ved 40 grader. På den måde skånes dine nye håndklæder.

Gode råd:
Vask dine hvide håndklæder ved lavere grader, f.eks. 60 grader, og forlæng skylletiden fremfor at vaske ved højere temperaturer. Dette sikrer et blødere håndklæde og farven forbliver i længere tid. Samtidig skal du ikke bruge mere vaskemiddel end anvist på emballagen da det også giver “grove” håndklæder.

Dog anbefaler finehome, at vaske bomuldshåndklæder ved 60 gråder i denne lidt specielle tid. På den måde sikrer du, at bakterier bliver slået ihjel og at hygiejnen sikres. Har du brug for nye lækre økologiske håndklæder kan du finde en god og robust håndklædpakke her

Undgå skyllemiddel ved vask af håndklæder

Skyllemiddel forhindrer økologiske håndklæder og bomuldshåndklæder i at optage vand. Dette betyder, at der danner sig en hinde omkring stoffibrerne. Skyllemiddel nedsætter håndklædets suge- og absorberingsevne. Brug tørretumbler til tørring af økologiske håndklæder og bomuldshåndklæder. Det giver bløde håndklæder.

Vask af håndklæder. Hvilke tekstiler kan vaskes sammen?

Kan man vaske håndklæder sammen med andet vasketøj?

Selvom de blødeste håndklæder er fremstillet af robust materiale, så det er vigtigt, at man ikke behandler sine håndklæder på samme måde, som ens almindelige tøj, eksempelvis skjorter og finere tekstiler. Håndklæder kan skade andre fibre, hvis de vaskes sammen med mere delikate genstande.

Har du brug for en guide til hvordan du vælger det rette vaskepulver kan du læse mere her